Usahawan perlulah
seorang yang open risk taker. Namun, risiko yang perlu dipilihnya adalah
risiko berkadar sederhana. Hal ini bertujuan bagi mengelakkan berlakunya
sebarang kerugian yang di luar jangkaan dan mengalami kerugian yang besar. Dalam
mengambil risiko, usahawan perlulah menilai dan mengambil risiko dengan bijak
dan terancang. Seseorang
usahawan yang berjaya perlu bijak menggunakan pengetahuannya bagi menilai dan
menangani risiko yang terbabit.
Untuk
mengurus risiko, usahawan perlu mampu membayangkan setiap kemungkinan hasil
sesuatu tindakan atau kegiatan yang ingin diputuskan.
Tan Sri Syed Mokhtar Al – Bukhari
Tan Sri Syed merupakan seorang usahawan yang mengambil
risiko secara terbuka. Tan Sri Syed Mokhtar dilahirkan di Alor Setar, Kedah
pada tahun 1951. Beliau tidak pernah belajar sehingga ke peringkat universiti.
Kebanyakan ilmunya yang dimiliki oleh beliau diperoleh melalui pengalaman
secara langsung apabila beliau bergiat dalam dunia perniagaan sejak kecil lagi.
Pelbagai jenis perniagaan telah dijalankan oleh Tan Sri Syed Mokhtar. Beliau
berani mengambil risiko dalam setiap bidang perniagaan yang beliau ceburi
walaupun seringkali mengalami kegagalan dan kerugian dalam perniagaan tersebut.
Antara jenis perniagaan yang pernah diceburi oleh beliau adalah perniagaan
menjual daging, pengangkutan, beras, gula, susu, pakaian dan perkapalan.
Beliau pernah membantu bapanya dalam
perniagaan menternak lembu. Namun, wabak penyakit kaki dan mulut pada tahun
1970 telah membinasakan keseluruhan perniagaan lembu mereka. Bapa Tan Sri Syed
Mokhtar telah mengambil keputusan untuk tidak lagi menceburi bidang perniagaan
itu. Walau bagaimanapun, beliau mengambil risiko dengan mengambil alih
perniagaan dan mula semula dengan menjual daging. Beliau membeli daging yang tidak dijual di
sekitar kawasan Alor Setar. Beliau kemudiannya membungkus daging itu dengan
ais. Beliau menjual daging yang dibungkus kepada peniaga Bumiputera dan restoran-restoran
di sekitar Alor Setar. Akhirnya beliau berjaya dalam perniagaan itu. Di sinilah
kita dapat memlihat Tan Sri Syed Mokhtar adalah seorang usahawan yang berani
mengambil risiko.
Kejayaan itu menambahkan keyakinan
beliau bagi memajukan diri dalam dunia perniagaan. Kemudian, beliau beralih
pula kepada perniagaan pengangkutan. Tan Sri Syed Mokhtar membuka syarikat
pengangkutan yang dinamakan Syarikat Pengangkutan Sentosa. Beliau juga
memulakan perniagaan beras. Daripada perniagaan beras, beliau kemudiannya
mengembangkan perniagaannya kepada komoditi lain, iaitu perniagaan gula. Ini
masih dijalankan sehingga ke hari ini melalui Bukhary Sdn. Bhd. yang dimiliki
oleh beliau. Pendapatan tahunan Bukhary Sdn. Bhd. kini mencecah RM250 juta.
Kejayaan Tan Sri Syed Mokhtar adalah
disebabkan oleh beliau berani mengambil risiko. Setiap risiko yang dialami akan
dinilai dan dianalisis oleh beliau supaya dapat mengurangkan risiko yang
mungkin dialami. Hal ini membolehkan
Tan Sri Syed Mokhtar dijadikan teladan yang baik kepada orang ramai. Kejayaan
beliau bukannya secara bernasib baik dan sebaliknya kejayaan beliau adalah
disebabkan oleh beliau mempunyai ciri open risk taker.
0 comments:
Post a Comment